Szolgáltatásainkat segítik a cookie fájlok. Szolgáltatásaink igénybevételével egyetért használatukkal. Több információ

Kérdése van? Hívjon minket: +36 70 391 6768
u
 
Segédlet a Shan Tong Császárfa telepítéséhez

Talaj

A fa kevéssé érzékeny a talaj fajtájára, ugyanakkor a talajnak áthatolhatónak, vízáteresztőnek kell lennie. Kerüljük a szélsőségesen agyagos (30% vagy a feletti agyagtartalmú) talajokat. A talajréteg vastagságának legalább 1,5 méternek kell lennie. Kövek, még ha nagyok is nem okoznak problémát addig, amíg az nem egy sziklaréteg a fa alatt, ami megakadályozhatná a fa növekedését. A Shan Tong Császárfa nem tűri meg a túl savas talajokat, a pH értéknek 5,5 körül, vagy a fölött kell lennie.

Talajvíz

A Shan Tong Császárfa nem szereti a magas talajvízszintet. A talajvíznek 1,5 méterrel a talajszint alatt kell lennie, ugyanakkor a fiatal növényeknek megfelelő öntözést kell biztosítani.

A talaj előkészítése

Általános esetben jó, ha szántással előkészítjük a területet. Az ültető gödrők mélysége 80-100 cm legyen. Ha van rá mód, a gödrök elkészítéséhez használhatunk 60 cm átmérőjű talajfúrót. Talajfúró használatát nem javasoljuk nagyon kötött talajoknál, mert ez esetben a talajfúró az ültető gödör szélét felkeményítheti. Bevált módszer még a mélyásó kotró alkalmazása is a gödrök kiásására.

Telepítési terv

A facsemeték ültetési terve attól függ, mely célból ültetjük őket. Amikor a SHAN TONG Császárfát kb. 8 éves vágásfordulóval bútorfa/épületfa nevelése céljából telepítjük, a minimális sor és tő távolság a 4х4 m 63 facsemetével 0,1 hektáronként. Szokásos sor és tőtávolság még az 5х4 m-es 0,1 hektáronként 50 facsemetével, vagy 5х5 m-es 40 csemetével 0,1 hektáronként. 

Ha kicsi a rendelkezésre álló terület, szóba jön még a 3х3 méter, vagy 4х3 méter. Így kb. 100 fát tudunk ültetni 0,1 hektáron (1000 nm). Ha ezt az elosztást használjuk, akkor a negyedik évben sakktáblaszerűen tarba kell vágni, különben a fejlődő fák megakadályoznák egymást a növekedésben. A következő négy év végére erdőnk fáinak fele már 8 éves lesz, és a másik fele 4 éves (ezek azok a fák, amelyeket kivágtunk, de regenerálódnak/újranőnek). Ekkor kivágjuk a 8 éves fákat (és ezek is újra fognak nőni a tövükről). Ily módon minden négy évben 8 éves fákat tudunk majd kitermelni. Ennek az elosztási tervnek az egyedüli hátrány az, hogy amikor a fát kivágjuk, óvatosnak kell lennünk, nehogy a szomszédos fákat megsértsük.

Amikor azzal a céllal ültetünk, hogy 3-4 évente tüzelési céllal termeljük ki a fákat, a 2x2 méteres tőtávolságot javasoljuk. Így 1200 nm-en 300 fát ültethetünk, ami a tapasztalatok szerint egy átlagos családi ház fűtését min. 25 évre megoldhatja.
Amikor biomasszának ültetünk, akkor 2х0,5 méter vagy 1х1 méter elosztást alkalmazunk, és így 1000 csemetét ültethetünk egy 0,1 hektáron (1000 m2-en).

Amikor egy kertben ültetünk Császárfát, van néhány fontos szempont, amire érdemes ügyelni, erről a következő linken olvashat:
Császárfa a kertben.

Telepítés

Az 1 éves tövek tavasszal a fagyok elmúltától egészen őszel a fagyok beáltáig telepíthetők.
Az első lépés a fák helyeinek kijelölése és a fa elültetéséhez szükséges gödrök kiásása kéziszerszámmal, vagy ha nagyobb mennyiségről van szó talajfúró géppel 60 cm-es átmérővel 1 méter mélységben. A kézzel ásott  gödör legyen 60 - 80 cm széles és a mélysége kb. 0,8 - 1 méter. A kiásott talaj felét össze kell keverni érett trágyával (egy-két vödörnyi elegendő), és vissza kell tölteni a gödörbe, úgy hogy a gödör mélysége így 30-40 cm legyen, és utána helyezzük el a csemetét. Így egy puha-laza táplálékban gazdag földet biztosítunk, amely a fiatal gyökerek gyors növekedését segíti elő. Műtrágyát is használhatunk, ha nincs kéznél szerves trágya. Lehet alkalmazni dréncsövet az öntözés segítéséhez, valamint különböző adalékanyagokat, mint a
Gyökéritató. A Császárfa ültetésekor nem tévedhetünk, ha úgy járunk el, ahogyan egy gyümölcsfa elültetésénél.

Öntözés

A gondos öntözés az első és a második évben létfontosságú, azt követően a gyökérrendszer már elég erőssé válik és elér víztároló rétegeket (az öntözés a későbbiekben is nagyban segítheti a fa fejlődését).
A legegyszerűbben az öntözés csöpögtető rendszerrel biztosítható.
Egy fiatal fa vízszükséglete heti kb. 50 liter, amelyet még a legszárazabb időszakban is hetente egy-két alkalmankénti öntözéssel biztosítani lehet.
A magas agyagtartalmú talajok sok nedvességet tárolnak, és ezeknél a talaj fajtáknál fennáll a túlöntözés veszélye, és ezt mindenféleképpen vegyük figyelembe.
 
Megjegyzés: az átvett szabad gyökeres töveket érdemes pár órára vízbe állítva áztatni (csak a gyökérzet részt), és amennyiben nem kerül sor az ültetésre 24 órán belül, úgy a gyökérzetet naptól védve (pl. letakarva) hűvös helyen kell tartani, és az áztatást pár nap múlva meg kell ismételni. Az átvételtől számított legkésőbb egy héten belül ültetni kell. A tövek ennél hosszabb idejű tárolása 0-10 fok közötti hőmérsékleten enyhén nedves homokba levermelve lehetséges.
Bővebb információ kérés