Szolgáltatásainkat segítik a cookie fájlok. Szolgáltatásaink igénybevételével egyetért használatukkal. Több információ

Kérdése van? Hívjon minket: +36 70 391 6768
u
 

Segédlet a Shan Tong Császárfa telepítéséhez

Talaj

A fa kevéssé érzékeny a talaj fajtájára, ugyanakkor a talajnak áthatolhatónak, vízáteresztőnek kell lennie. Kerüljük a szélsőségesen agyagos (30% vagy a feletti agyagtartalmú) talajokat. A talajréteg vastagságának legalább 1,5 méternek kell lennie. Kövek, még ha nagyok is nem okoznak problémát addig, amíg az nem egy sziklaréteg a fa alatt, ami megakadályozhatná a fa növekedését. A Shan Tong Császárfa ültetéséhez a talaj ph értéke 5,5-8,5 között legyen.

Talajvíz

A Shan Tong Császárfa nem szereti a magas talajvízszintet. A talajvíznek 1,5 méterrel a talajszint alatt kell lennie, ugyanakkor a fiatal növényeknek megfelelő öntözést kell biztosítani.

A talaj előkészítése

Általános esetben jó, ha szántással előkészítjük a területet. Az ültető gödrők mélysége 80-100 cm legyen.

Nagyobb telepítések esetén ha van rá mód, a gödrök elkészítéséhez használhatunk 60 cm átmérőjű talajfúrót. Talajfúró használatát nem javasoljuk nagyon kötött talajoknál, mert ez esetben a talajfúró az ültető gödör szélét felkeményítheti. Bevált módszer még a mélyásó kotró alkalmazása is a gödrök kiásására.

Telepítési terv

A facsemeték ültetési terve attól függ, mely célból ültetjük őket. 
Amikor a SHAN TONG Császárfát kb. 8 éves vágásfordulóval bútorfa/épületfa nevelése céljából telepítjük, a minimális sor és tő távolság a 4х4 m 63 facsemetével 0,1 hektáronként. Szokásos sor és tőtávolság még az 5х4 m-es 0,1 hektáronként 50 facsemetével, vagy 5х5 m-es 40 csemetével 0,1 hektáronként. 

Amikor azzal a céllal ültetünk, hogy 3-4 évente tüzelési céllal termeljük ki a fákat, a 2x2 méteres tőtávolságot javasoljuk. Így 1200 nm-en 300 fát ültethetünk, ami a tapasztalatok szerint egy átlagos családi ház fűtését min. 25 évre megoldhatja.
Amikor egy kertben ültetünk Császárfát, van néhány fontos szempont, amire érdemes ügyelni, erről a következő linken olvashat:
Császárfa a kertben.


Telepítés

A SHAN TONG CSÁSZÁRFA egész évben telepíthető. Az ültetéshez az őszi-tavaszi időszakban (az erős fagyok kivételével novembertől április-májusig) szabadgyökeres töveket és csemetéket, májustól októberig cserepezett csemetéket biztosítunk.

A kiásott talaj felét célszerű összekeverni érett trágyával (egy-két vödörnyi elegendő), és visszatölteni a gödörbe, úgy hogy a gödör mélysége így 30-40 cm legyen, és utána helyezzük el a csemetét. Így egy puha-laza táplálékban gazdag földet biztosítunk, amely a fiatal gyökerek gyors növekedését segíti elő. A tápanyag utánpótlást a szerves trágyán kívül belocsolással és/vagy mikroelemeket is tartalmazó levéltrágyával célszerű kiegészíteni (pl. Volldünger, Wuxal). Ennek gyakoriságát a talaj tápanyag gazdagsága befolyásolja (homokos talajon 1-2 heti rendszerességgel javasolt). Lehet alkalmazni dréncsövet az öntözés segítéséhez, valamint különböző adalékanyagokat, mint a
Gyökéritató. A Császárfa ültetésekor nem tévedhetünk, ha úgy járunk el, ahogyan egy gyümölcsfa elültetésénél.

Öntözés

Ültetésnél iszapoljuk be jó alaposan az ültetőgödröt. Ezt követően azonban a levélzet kialakulásáig csak nagyon keseset öntözzük, éppen csak annyira, hogy a talaj a gyökérzet körül ne száradjon ki teljesen.
Nagyobb telepítések esetén az öntözés legegyszerűbben csöpögtető rendszerrel biztosítható.
A nyári melegben a gondos öntözés az első és a második évben létfontosságú, azt követően a gyökérrendszer már elég erőssé válhat és elérheti a víztároló rétegeket.
Egy fiatal fa vízszükséglete a nyári melegben átlagosan heti kb. 50 liter, az öntözés gyakoriságát a hőmérsékleten kívül a  talaj víztartó képessége nagyban befolyásolja.
 
Megjegyzés: az átvett szabad gyökeres töveket érdemes pár órára vízbe állítva áztatni (csak a gyökérzet részt), a gyökérzetet naptól védve (pl. letakarva) hűvös helyen kell tartani, és az áztatást pár nap múlva meg kell ismételni. Az átvételtől számított legkésőbb egy héten belül ültetni kell. A tövek ennél hosszabb idejű tárolása 0-10 fok közötti hőmérsékleten enyhén nedves homokba levermelve lehetséges.
Bővebb információ kérés