Szolgáltatásainkat segítik a cookie fájlok. Szolgáltatásaink igénybevételével egyetért használatukkal. Több információ

Kérdése van? Hívjon minket: +36 70 391 6768
u
 

Dréncsöves Császárfa öntözés

Az első egy-két évben fáink gyökerének megerősödése időszakában, illetve a csapadékmentes nyári időkben szükséges fáink öntözése.

A többfajta öntözési módszer közül a tapasztalatok szerint a leghatékonyabb öntözési eljárás a dréncső - földbe helyezett, perforált cső (apró lyukakkal ellátott cső) - alkalmazásával történő öntözés.

Ha a következő 1-2 év öntözési feladatait is belekalkuláljuk a megtérülési számításunkba, akkor a tapasztalatok szerint megtérülő beruházás ültetéskor dréncső elhelyezése a Császárfa gyökérzónájában.

A mellékelt ábra alapján helyezzük a dréncsövet az ültető gödörbe. A gödör aljában hajtunk a dréncsőből egy karikát, amely így a gödör alsó élénél minél nagyobb sugár mentén körbemegy és mindkét csővéget felhozzuk a föld fölé.  A szükséges dréncső hossza kb 3-3,5 méter lesz a gödör mérettől függően, de ezt  könnyen kiszámolhatjuk, ha kipróbáljuk egy gödörnél és így a többi ültetőgödörhöz már előre le lehet szabni méretre a csöveket. A szükséges csőátmérő 5 cm.

Ezzel a módszerrel pontosan a megfelelő helyre tudjuk juttatni a vizet hatékonyan, azaz a fa gyökérzónájába. Nagy szárazság idején lehetséges hogy a felülről történő öntözéssel az öntöző víz nem bír lejutni a kiszáradt talajrétegen keresztül elég mélyre, miközben azt hihetjük jól megöntöztük a facsemetéinket és elég vizet kaptak. A dréncsöves öntözésnél azonban addig folyatjuk be slaggal a dréncsö egyik végén a vizet amíg meg nem jelenik a víz a másik végen és ekkor teljesen biztosak lehetünk hogy Császárfánk elég vizet kapott.

Ez a módszer nem kis befektetés, viszont a tapasztalatok azt mutatják, hogy még a nagy nyári melegben is, kb. 10 naponta történő locsolás mellett is nagyra nőttek az így gondozott fák.

Vissza a Császárfa öntözése oldalra.