Szolgáltatásainkat segítik a cookie fájlok. Szolgáltatásaink igénybevételével egyetért használatukkal. Több információ

Kérdése van? Hívjon minket: +36 70 391 6768
u
 

A felhasználás módjai

A zöld jövő növényének kikiáltott Császárfa egyre inkább a figyelem középpontjába kerül a Kárpát-medencében is, mivel felhasználási módjai és klímaszabályozó hatása rendkívül sokoldalú.

A megújuló energiaforrások utáni kutatás nyomán fejlesztették ki a Kínában már 3000 éve őshonos kínai császárfa nemesített változatát, a Shan Tong-ot. Megállapították, hogy ez a fajhibrid jelentős környezetvédelmi szempontból is, nagy széndioxid- és pormegkötő tulajdonsága miatt, de fontos növény energetikai szempontból is, hiszen nagy mennyiségű bioüzemanyag termelésének lehetőségét hordozza magában. Nem elhanyagolható szerepe a mezőgazdaságra nézve sem, hisz lombozata zöldtrágyaként és takarmányként is értékes.
Ha csak azt a tulajdonságát nézzük, hogy egy hektáros nagyságú, 4 éves életkorú, fatermelés céljából telepített Shan Tong ültetvény akár 100 t/ha széndioxidot is képes megkötni, miközben 75 tonna friss oxigént termel, akkor azt mondhatjuk, hogy ez szép teljesítmény. Ezen felül azonban még a kiváló minőségű faanyaga is sokrétűen hasznosítható, az építkezés, hajógyártás, valamit a bútor - és hangszergyártás kedvelt alapanyaga.

Vizsgálatok folynak a Császárfa bioüzemanyag gyártásra való hasznosítása érdekében is, hiszen nagy valószínűséggel ez a fa képezheti a jövő üzemanyagának, a metanol előállításának alapját. A pirolízissel történő feldolgozás révén megnyílik az út a zöld jövő üzemanyaga, a metanol előtt.

A világméretű klímaproblémák, a zöld felületek rohamos csökkenése előnyös tulajdonságaiból adódóan lehetővé teszi a Shan Tong számára a globális elterjedést. Felhasználásával lehetőség nyílik az ipari mennyiségű zöld energia szolgáltatása mellett a klíma- és környezetvédelemre is. Ezeknek a modern, globális igényeknek az egyszerű megoldása lehet a több millió hektáros ültetvények létrehozása.

Más mezőgazdasági termelésre alkalmatlan, degradált talajokon is telepíthető. Homokos területen nem csak védelmet nyújt a szél ellen, de felveszi a küzdelmet az elsivatagosodás ellen is. Magyarországon nagy szüksége van a zöld felület növelésére, aktív fotoszintézis érdekében. Ezekkel egy időben az új zöld felületek megjelenésével lehetőség adódhat a széndioxid-kvóta (Carbon Credit) kereskedelembe való bekapcsolódásra is. A Shan Tong Császárfa tehát sok és összetett problémakör megoldására biztosít komplex megoldást.

Egy 8 éves ültetvényen tarvágás végezhető, és egy ilyen korú fa esetén átlagosan 1 köbméter faanyaggal számolhatunk. Ha a császárfából nyert vízálló alapanyagot nem bútoriparban, hanem tüzelésre szeretnénk használni, elmondható, hogy energetikai szempontból felülmúlja még a
kemény tüzelőanyagokat is. Kilogrammonként a száraz faanyag 4500 kcal energiával bír, ami jóval magasabb még a legjobb minőségű szénfajták fűtőértékénél. Ha a hagyományos tüzelőanyagokkal vetjük össze, azt tapasztaljuk, hogy míg a nyárfának 2700 kcal, és a keményfának 2600 kcal körül mozog a fűtőértéke, a császárfa szintén éllovas a maga 4500 kcal fűtőértékével. Egy másik nem elhanyagolható szempont, hogy égése során alacsony a keletkező káros anyagok mennyisége.

A Shan Tong Császárfa tehát egyedülálló tulajdonságainak köszönhetően progresszív megoldást nyújthat nem csak Magyarország, de világméretű problémák orvoslásában is. Kíváncsian várjuk a kutatás fejleményeit, és ha tehetjük, kapcsolódjunk be aktívan a zöld jövő megteremtésébe, hisz a Föld most a mienk, de majd az unokáinké lesz, és nem mindegy, hogy mit hagyunk nekik hátra.