Szolgáltatásainkat segítik a cookie fájlok. Szolgáltatásaink igénybevételével egyetért használatukkal. Több információ

Kérdése van? Hívjon minket: +36 70 391 6768
u
 

A Császárfa öntözéséről

A legelső öntözés természetesen a Császárfa tő ültetés utáni beiszapolása és ettől a ponttól kezdve biztosítanunk kell a fa teljes begyökeresédéséig a nedvesség pótlását.

A talaj nedvességtartalmát érdemes néhány naponta a Császárfa ültetvényen ellenőrizni. Ehhez használhatunk egy kis kézi ásót, amellyel a föld felszíne alá leásva kb. egy ásónyomot a fa közelében láthatjuk a nedvesség viszonyokat. Nem kedvező a túl kevés és a túl sok öntözés sem. Mindkettő okozhatja a levelek elhervadását. Megfelelő mennyiségű nedvességet kell lejuttatnunk a fáink gyökérzónájába az optimális életfeltételek biztosításához.

A túlzott öntözés tönkreteheti a talaj szerkezetét, levegőtlenné teheti a talajt, illetve kimoshatja a talajban lévő tápanyagokat és nem utolsó sorban kedvezőtlen hatással lehet a talajban nélkülözhetetlen munkájukat végző élőlényekre (mikroorganizmusok, baktériumok, giliszták stb.). A túl kevés nedvesség nyilvánvalóan lehetetlenné tenné a növekedést vagy szélsőséges esetben az életben maradást. Tehát a köztes út a megfelelő. Öntözésnél az az optimális a fáknak, ha egyszerre nagyobb mennyiségű vízzel öntözünk inkább 1-2 napos szüneteket tartva, és nem kis adagokban locsolunk szinte folyamatosan. Ezt érvényesíteni kell a különböző öntözési módoknál. Ez egyértelmű a dréncsöves öntözésnél, elérhető a csepegtető rendszer megfelelő beállításával, vagy ha slaggal locsolunk törekedjünk inkább ritkábban, de egyszerre több vízzel megitatni fáinkat.

Öntözésnél feltétlenül vegyük figyelembe a talajadottságokat, mivel nem mindegy, hogy egy homokos talajról vagy egy jobb víztartású kötöttebb talajról van szó. Semmi sem helyettesíti a gazda gondos szemeinek vizsgálatát, ellenőrizni kell a talaj nedvességét, mint ahogy ennek a bekezdésnek az elején megjegyeztük és a megfelelő öntözés mellett Császárfáink gyorsan fognak nőni és gyönyörűek lesznek.

A Császárfa ültetvényeken leggyakrabban használt öntözési módszerekről a dréncsöves öntözésről és a csepegtető öntözési rendszerről részletesebben írunk a következő cikkekben:
                        Dréncsöves öntözés
                        Csepegtetős öntözés