Szolgáltatásainkat segítik a cookie fájlok. Szolgáltatásaink igénybevételével egyetért használatukkal. Több információ

Kérdése van? Hívjon minket: +36 70 391 6768
u
 

Paulownia tomentosa

A kínai császárfáról az elmúlt néhány évben egyre gyakrabban hallani. Sokan csodanövényként emlegetik, és világrengető problémák megoldását várják tőle, de nézzük csak, hol az igazság.

A kínai császárfa őshazája Kína, ahol több mint három évezredes múltra tekint vissza. Az ázsiai országban nagy tisztelet övezi, a hagyomány úgy tartja, hogy lánygyerek születésekor a szülőknek egy császárfát kell ültetni, amiből az évek során hatalmasra nőtt példány fejlődik. Amikor eljön a családalapítás ideje, a fát kivágják, és ebből készítik el a hozományhoz szükséges bútort és a különböző használati eszközöket. Ebből a példából is kitűnik, hogy a fa növekedésének erőteljesnek kell lennie, ha ilyen rövid idő alatt ekkora tömeget képes produkálni.

A császárfa nevét I. Pál orosz császár lányáról, Anna Pavlovna Romanováról kapta, aki II. Vilmos holland király felesége lett. Az ő nevének nemesítéséből, a Paulovnáből született a növénynemzetség tudományos megnevezése. Ő nevezte meg ezt az ázsiai díszfát kedvenc növényének. A névadó egy Ázsia-kutató botanikus volt, név szerint Philipp Franz von Siebold, akinek nemzetisége német, civil foglalkozása pedig orvos, botanikus volt. A császárfa botanikai leírása azonban nem az ő nevéhez köthető, hanem egy svéd Thunberg nevezetű botanikus érdeme. A leírásban a császárit jelentő jelző utalhat Anna királynő származására is, de akár a fa termetéből adódóan nem valószínűtlen a fák császára megnevezésre való utalás sem.

A név második része, a tomentosa latinul szőröst, szőrözöttet jelent. Ez egy faji jellemző, amely általában a levelekre szokott vonatkozni. A császárfa esetén sincs ez másképp, mert az óriási méretű, szív alakú levelek hátoldala pehelyszőrökkel borított. Ezen kívül enyhén szőrözöttek a fiatal hajtájvégek, és az ősszel megjelenő virágkezdemények is.

A Lamiales vagy ajakosak rendjének tagja, melynek következménye az összeforrt sziromlevelek, melyeknek nagy, tölcsérszerű virágait is köszönheti. Virágai bugákba tömörülnek, különlegességük, hogy a magnóliafélékhez hasonlóan lombfakadás előtt nyílnak. A nagy, lila színű felálló virágzat illatos, és április végén csodálatos látványt nyújt.

Az alapfajnak számos különböző változata létezik, melyek nem csak Ázsia országait, de Amerikát és Európát is meghódították. Dekoratív megjelenésük, gyors növekedésük és gyönyörű virágzatuk miatt arborétumok, parkok, de nagyobb házi kertek kedvelt szoliter növényeivé is váltak.

Az elmúlt években a több évtizedes császárfához köthető kutatómunka meghozta gyümölcsét. A nemesítés eredményeképpen megszületett a Paulownia Shan Tong. Ez a továbbfejlesztett, klónozott változat még robusztusabb, még gyorsabban nő, és a legfontosabb tulajdonsága a javított fagytűrő képessége, ami lehetővé teszi telepítését a mérsékelt égövön is. A termék megvan, az első hazai ültetvények is, már csak a bizonyítás maradt hátra.
Bővebb információ kérés