Szolgáltatásainkat segítik a cookie fájlok. Szolgáltatásaink igénybevételével egyetért használatukkal. Több információ

Kérdése van? Hívjon minket: +36 70 391 6768
u
 

A Shan Tong Császárfa gondozásakor
fontos a következőket betartani:


Ahhoz hogy szép egyenes körülbelül 8 méteres ág nélküli törzseket kapjunk életbevágó fontosságú a leveleknél megjelenő hónaljhajtások eltávolítása, azonban az első lépés az elültetett Császárfa tövek oldalhajtásai közül kiválasztani a legerősebb hajtást.


Az előnevelt, visszavágott Császárfa tövek elültetése után, amikor oldalhajtások jelennek meg a törzsön, várjuk meg, amíg ezek kb 15-20 cm-esre megnőnek, és akkor hagyjuk meg a legerősebb hajtást, a többit vágjuk le a törzshöz közel. A megmaradt legerősebb hajtásból lesz jövőbeli fánk.

 

A fa növekedésének első évében elkezdjük kialakítani fatörzsünket. Ahogyan nő a fánk eltávolítjuk a levélhónaljakból kinövő oldalhajtásokat, amikor 5-10 cm-esre nőttek (a törzsnél levágjuk vagy egyszerűen kitörögetjük őket). Ez 6-8 hetenként válik szükségessé.
Továbbá a fa növekedése során vágjuk le a fa alsó 1/3-ában lévő leveleket kb 5 cm-re a törzstől (a levélszárakat nem törjük le, mert az maradandó károsodást okozhat a törzsön).
Megjegyzés: Mivel eddigi tapasztaltunk szerint sokan túlzottan is "felnyírták" a fák alsó leveleit, a legbiztonságosabb az, ha csak az alsóbb levelket vájuk le, amikor ezek a levelek elkezdenek száradni.

Az év végére 2,5-4 méter magas egyenes fatörzseink lesznek így. Ha valamilyen oknál fogva a törzs nem érné el a 2 méteres magasságot, akkor a törzset újra vissza kell majd vágni következő év tavaszán ,hogy elérjük a nyolcadik évben elvárható fatörzsméretet. Ekkor a fa nem nulláról kezd, hanem nagyon erőteljesen fog nőni a már megerősödött gyökérzetnek köszönhetően.

Az első és a második évben igen fontos az Császárfáink öntözése. A második év után a gyökérrendszer már elégé megerősödik és eléri a víztároló rétegeket, ilyenkor már az öntözés nem létszükséglet.
A csapadék utánpótlása legegyszerűbben csöpögtető öntöző rendszerrel biztosítható. Egy fiatal fának kb. heti 50 liter vízre van szüksége, és ezt száraz időjárás esetén is biztosítatnunk kell. Ha nem építünk ki öntöző rendszert, akkor ez heti egy-két alkalommal árasztás szerű öntözéssel is biztosítani lehet.
A Császárfa öntözéséről a következő linken olvashat részletesen:
A császárfa öntözése

Az első két évben a gyomnövények irtása is fontos. A gyomok kiirtását mezőgazdasági gyomirtóval, géppel vagy kéziszerszámmal lehet elvégezni (az ültetvény nagyságától függően).

Tavasszal és kora nyáron néhány rovar, különösen hernyók jelenhetnek meg a
Császárfákon, ez azonban nem jelent súlyos problémát, és szükség szerint az ismert, gyümölcsfáknál is használatos növényvédő szerekkel kezelhető.

Császárfáink meg fogják hálálni gondoskodásunkat.

Bővebb információ kérés