Szolgáltatásainkat segítik a cookie fájlok. Szolgáltatásaink igénybevételével egyetért használatukkal. Több információ

Kérdése van? Hívjon minket: +36 70 391 6768
u
 
Gyorsan növő fák

A gyorsan növő fák felhasználása történhet úgy ipari, mint magán célra is. Lehet alkalmazni őket szélvédő sávként, kerti díszként és árnyékolóként, de ipari mennyiségben telepítve tüzelőanyag előállítása is lehet a célunk.

Magyarországon a köztudatban a gyorsan növő fák között a nyár, akác és fűz terjedt el leginkább. Természetesen vannak más fafajok is, eltérő környezeti és talajigényekkel, amelyek termesztéséből a jövőben profitálhatunk. A teljesesség igénye nélkül összegyűjtöttünk egy csokorra valót, és dióhéjban ismertetjük azok jellegzetességeit és igényeit.

Az egyik közkedvelt, gyors növekedésű fafajta a császárfa (Paulownia tomentosa). Egy évtized alatt 10-20 méterre is megnő, koronája terebélyes, dekoratív. Főként parkokban és arborétumokban találkozhattunk eddig vele. Őshazájában, Kínában felhasználása már több évezredes múltra tekint vissza. Virágját, levelét és kérgét is felhasználja a gyógyszeripar. Levelei színe élénkzöld, méretre hatalmasak, és szív alakúak. Faanyaga könnyű, vízzáró tulajdonsággal bír és csomómentes, ezért fűrészáruként és építkezési anyagként is kiváló. Virágai április végén, lombfakadás előtt nyílnak. A felálló hatalmas lila bugák illatosak, és nagyon dekoratívak is. Virágzáskor kedvelt szoliter parkfa, ezért is telepedett meg Magyarországon. Amire az első években érdemes odafigyelni, az a császárfa fagyérzékenysége. Védett fekvésű helyet válasszunk a kiültetéshez, vagy gondoskodjunk az első években a téli takarásról.

Feltétlenül be kell mutatnunk a gyorsan növő fák közt a Shan Tong-ot, amely a császárfa nemesített változata. Növekedési gyorsaságban és fagytűrésben jóval felülmúlja az alapfajt. Ez a fajhibrid képes akár -29 C°-os hőmérsékletet is maradandó károsodás nélkül elviselni. Évente növekedése eléri a 2-3 méteres magasságot és körülbelül 5 centiméteres törzsátmérő vastagodást. Faanyaga a császárfa összes jó tulajdonságával bír, csomómentes fája a bútor- és a hajógyártás és az építőipar értékes alapanyaga. Magas fútőértéke miatt kiváló pellet és brikett készíthető belőle, amely felülmúlja a kemény
fákét, és megvan rá a esély, hogy Magyarország legjelentősebb energianövényévé váljon. 30 cm-es átmérőjű levele magas fehérje tartalma miatt takarmányozásra használható. A méhészek nektártermelő virágaiért kedvelik, mivel ideális méhlegelő.

Egy másik jó ütemben fejlődő fafajta az enyves éger (Alnus glutinosa). Ez a 20 méteres magasságot is elérő növény, keskeny, kúpos formájú koronával rendelkezik. Jól bírja a pangóvizet és a nyirkos élőhelyet. Az első években intenzív a növekedése, egy 5 éves példány 4 méter magasságú. Észak-Afrikában és Eurázsiában őshonos, Magyarországon ligeterdők és patakok mentén gyakori. Az égerfa gyökérzetén nitrogénmegkötő baktériumok élősködnek, aminek jótékony hatása van a fa nitrogén ellátottságára nézve.

Magyarországon talán az egyik legelterjedtebb telepített fafajta a hibrid nyárfa (Populus Androscoggis). Ez a fafajta az ázsiai és amerikai nyárfa keresztezéséből jött létre, aminek köszönhetően nagyon gyorsan nő. Nagyjából 40 évig képesek életben maradni. Főként szélvédő sávok kialakítására vagy árnyékolóként szokták ültetni. Fája könnyű, viszont alacsony fűtőértékű. A megfelelő és elvárt növekedéshez jó minőségű, tápanyagban gazdag talajt igényel.
A leggyakoribb fűzfaféle a szomorú fűz (Salix caprea var. Pendula). gyakran találkozhatunk vele vízpartokon, de parkokba és kertekbe is. Hosszú, földre nyúló ágai különleges szépségűek. Maga a fa nem igényes a talajviszonyokra. Pangóvizes, homokos és agyagos területen is megél.

Egy másik gyakori gyorsan növő fa a fehér akác (Robinia pseudoacacia). Ez a fafajta foglalja el a hazai fásításokban a legnagyobb területeket. Hosszú életű, gyors növekedésű fa, mely laza szerkezetű, jó vízgazdálkodású talajokon fejlődik a leginkább. Hazai viszonyok között az akácosokat 30 éves korukban kivágják. Szélfogó sávként és tüzelési alapanyagként is szokták telepíteni. Az ismert fafajok közül az egyik legkeményebb, legszilárdabb, kitűnő mezőgazdasági és ipari alapanyag.

A választék gazdag gyorsan növő fák tekintetében is, nekünk csak annyi a feladatunk, hogy alaposan körüljárjuk a témát, és kiválasszuk a számunkra leginkább megfelelő fajt, tekintetbe véve, milyen céllal szeretnénk a fákat ülteteni.
Bővebb információ kérés