Szolgáltatásainkat segítik a cookie fájlok. Szolgáltatásaink igénybevételével egyetért használatukkal. Több információ

Kérdése van? Hívjon minket: +36 70 391 6768
u
 

Gyorsan növő fák

A gyorsan növő fák felhasználása történhet úgy ipari, mint magán célra is. Lehet alkalmazni őket szélvédő sávként, kerti díszként és árnyékolóként, de ipari mennyiségben telepítve bútorfa, fűrészáru vagy tüzelőanyag előállítása is lehet a célunk.

Magyarországon a köztudatban a gyorsan növő fák között a nyárfa, akác és fűz terjedt el leginkább,

A hibrid nyárfa (Populus Androscoggis) az ázsiai és amerikai nyárfa keresztezéséből jött létre, aminek köszönhetően nagyon gyorsan nő. Nagyjából 40 évig képesek életben maradni. Főként szélvédő sávok kialakítására vagy árnyékolóként szokták ültetni. Fája könnyű, viszont alacsony fűtőértékű.
Egy másik gyakori gyorsan növő fa a fehér akác (Robinia pseudoacacia). Ez a fafajta foglalja el a hazai fásításokban a legnagyobb területeket. Hosszú életű, gyors növekedésű fa, mely laza szerkezetű, jó vízgazdálkodású talajokon fejlődik a leginkább. Hazai viszonyok között az akácosokat 30 éves korukban kivágják. Szélfogó sávként és tüzelési alapanyagként is szokták telepíteni. Az ismert fafajok közül az egyik legkeményebb, legszilárdabb.

A leggyakoribb fűzfaféle a szomorú fűz, melynek előnye, hogy pangóvizes, agyagos területen is megél.


A klíma és a gazdasági igények változásából fakadóan érdemes azonban figyelmünket széles körben nyita tartani, hiszen ma már rendelkezünk tapasztalatokkal és elérhetőek más fafajok is, amelyek termesztéséből profitálhatunk.
Az egyik ilyen közkedvelt, gyors növekedésű fafajta a Császárfa (latin nevén Paulownia). Egy évtized alatt 10-20 méterre is megnő, koronája terebélyes, dekoratív. Főként parkokban és arborétumokban találkozhattunk eddig vele. Őshazájában, Kínában felhasználása már több évezredes múltra tekint vissza. Virágját, levelét és kérgét is felhasználja a gyógyszeripar. Levelei színe élénkzöld, méretre hatalmasak, és szív alakúak.
Faanyaga, mely újratelepítés nélkül néhány évente kitermelhető,  könnyű, vízzáró tulajdonsággal bír és csomómentes, ezért bútorfának, fűrészáruként és építkezési anyagként is kiváló. Virágai április végén, lombfakadás előtt nyílnak. A felálló hatalmas lila bugák illatosak, és nagyon dekoratívak is. Virágzáskor kedvelt szoliter parkfa, ezért is telepedett meg Magyarországon.

Feltétlenül be kell mutatnunk a gyorsan növő fák közt a Shan Tong Császárfát, amely a császárfa nemesített változata. Növekedési gyorsaságban és fagytűrésben jóval felülmúlja az alapfajt. Ez a fajhibrid képes akár -27 C°-os hőmérsékletet is maradandó károsodás nélkül elviselni. Évente növekedése eléri a 2-3 méteres magasságot és körülbelül 5 centiméteres törzsátmérő vastagodást. Faanyaga a császárfa összes jó tulajdonságával bír, csomómentes fája a bútor- és a hajógyártás és az építőipar értékes alapanyaga. Magas fútőértéke miatt kiváló pellet és brikett készíthető belőle,
és megvan rá a esély, hogy Magyarország legjelentősebb energianövényévé váljon. 30 cm-es átmérőjű levele magas fehérje tartalma miatt takarmányozásra használható. A méhészek nektártermelő virágaiért kedvelik, mivel ideális méhlegelő.

A választék gazdag gyorsan növő fák tekintetében. Nekünk csak annyi a feladatunk, hogy alaposan körüljárjuk a témát, és kiválasszuk a számunkra leginkább megfelelő fajt, tekintetbe véve, hogy milyen talajon, milyen időtávon, milyen céllal szeretnénk a fákat ülteteni.
Bővebb információ kérés