Szolgáltatásainkat segítik a cookie fájlok. Szolgáltatásaink igénybevételével egyetért használatukkal. Több információ

Kérdése van? Hívjon minket: +36 70 391 6768
u
 
Császárfa növénytani bemutatása

A császárfa tudományos megnevezésére a Paulownia tomentosa latin kifejezés szolgál. A Scrophulariaceae, vagyis a Tátogatófélék családjába tartozik, virágai lilás-kék színűek, és rendkívül impozánsak. Elmondhatjuk, hogy a lombozat mellett ez a különleges virágzat képezi a császárfa másik fő ékességét.

Néhány év alatt több mint 10 méteres magasságot képes elérni, évente akár 2-3 métert is nőhet. Szakmailag úgy tartják, hogy egy 8 éves császárfa törzséből 1 köbméter, bútorgyártásra alkalmas faanyagot lehet kinyerni. Terebélyes koronáját nagy mennyiségű lombozat alkotja, ami zöldtrágyaként szintén hasznosítható.

Levelei szív alakúak, élénkzöld színűek, finom moholyszőrökkel borítottak. Innen ered a császárfa latin elnevezése is, mert a tomentosa kifejezés jelentése szőrös, szőrözött, ami a levelek és fiatal hajtások a szőrözöttségére utal. A levelek széle ép, hosszúságuk általában 15-30 centi között változik, de nem lehetetlen akár 50 centiméteres változatot sem találni.

A császárfa virágrügyei már ősszel megjelennek, méretük nagy, aranybarna színű. Alakjuk gömbölyded és finom moholyszőrökkel borított. Virágai lombfakadás előtt, április végén – május elején nyílnak. A gyűszű alakú virágok felálló, 20-30 centiméteres bugavirágzatba tömörülnek, az összeforrt szirmok liláskék színűek, a sziromlevelek belső oldalán pedig sárga színű csíkok figyelhetőek meg. Termése felnyíló toktermés, tojásdad alakú és átlagosan 3 centiméter nagyságú. Szárnyas, apró magvait messzire repíti a szél, ezért is agresszíven terjeszkedő növénynek titulálják egyes amerikai szakmai források.

Ökológiai igényeit tekintve kifejezetten napfény- és melegigényes. Magyarországon, mivel a Tomentosa friss hajtásai kissé fagyérzékenyek, gondoskodni kell főleg a fiatal egyedek estén a téli védelemről. Ez megoldható téli takarással, illetve ha szeptemberben hajtáscsúcs-visszavágást végzünk, akkor elősegíthetjük a hajtásbeérést. Nem nagyon talajigényes, viszont a nagy mennyiséghozam eléréséhez sok vízre van szüksége, nevezik éppen ezért talajzsaroló növénynek is. Tartósan alacsony hőmérsékleten, rendkívül
kemény teleken komoly károsodást szenvedhetnek a virágkezdemények is. Természetesen a fagyálló hibrideknél nem áll fenn fagyási probléma, hiszen éppen ennek a kivédésére lettek kikisérletezve.

A Tomentosa szaporítása főként magvetéssel történik, de akár gyökérdugványról is nevelhetünk császárfát. A megnőtt kereslet miatt manapság laboratóriumi körülmények között, in-vitro sejtszaporítást végeznek.

Az első években érdemes odafigyelni a csemetékre, biztosítani számukra a téli védelmet, mert a későbbiekben nagy lomb- és famennyiségével meghálálja a gondoskodást. Használjuk akár parkban szoliter faként vagy mezőgazdasági termelésben, klímaszabályozásban és erdőgazdálkodásban, a császárfa nem fog semmilyen téren csalódást okozni.
Bővebb információ kérés