Szolgáltatásainkat segítik a cookie fájlok. Szolgáltatásaink igénybevételével egyetért használatukkal. Több információ

Kérdése van? Hívjon minket: +36 70 391 6768
u
 

Császárfa növénytani bemutatása

A császárfa tudományos megnevezésére a Paulownia latin kifejezés szolgál. A világ különböző éghajlatain számos alapfaja és nemesített változata ismert. A Paulownia a Scrophulariaceae, vagyis a Tátogatófélék családjába tartozik, virágzatának színe fajától függően a fehértől a lilás-fehér, lilás-kék és kék színűig terjed, és rendkívül impozáns. A nemesített Shan Tong Császárfa  virágzata lilás-fehér színű. Elmondhatjuk, hogy a gyors növekedés mellett ez a különleges virágzat képezi a császárfa másik fő érdességét.

Néhány év alatt több mint 10 méteres magasságot képes elérni, évente akár 2-3 métert is nőhet. Szakmailag úgy tartják, hogy egy 8 éves császárfa törzséből akár 1 köbméter, bútorgyártásra alkalmas faanyagot is ki lehet nyerni. Terebélyes koronáját nagy mennyiségű lombozat alkotja.

Levelei szív alakúak, élénkzöld színűek, finom moholyszőrökkel borítottak. Innen ered a császárfa hazai
arborétumokban és kastélyok udvarán már az előző századfordulón is elterjedt alapfaj, a Paulownia Tometosa latin elnevezése is, mert a tomentosa kifejezés jelentése szőrös, szőrözött, ami a levelek és fiatal hajtások a szőrözöttségére utal. A levelek széle ép, hosszúságuk általában 15-30 centi között változik, de nem lehetetlen akár 50 centiméteres változatot sem találni.

A császárfa virágrügyei már ősszel megjelennek, méretük nagy, aranybarna színű. Alakjuk gömbölyded és finom moholyszőrökkel borított. Virágai lombfakadás előtt, április végén – május elején nyílnak. A gyűszű alakú virágok felálló, 20-30 centiméteres bugavirágzatba tömörülnek, az összeforrt szirmok liláskék színűek, a sziromlevelek belső oldalán pedig sárga színű csíkok figyelhetőek meg. Termése felnyíló toktermés, tojásdad alakú és átlagosan 3 centiméter nagyságú.

Ökológiai igényeit tekintve kifejezetten napfény- és melegigényes. Magyarországon, mivel a már száz éve honosTomentosa friss hajtásai kissé fagyérzékenyek, gondoskodni kell főleg a fiatal egyedek esetén a téli védelemről. Nem nagyon talajigényes, viszont a nagy mennyiséghozam eléréséhez elegendő vízre van szüksége. Tartósan alacsony hőmérsékleten, rendkívül
kemény teleken komoly károsodást szenvedhetnek a virágkezdemények is. Természetesen a fagyálló nemesített változatoknál, így a Shan Tong Császárfánál  nem áll fenn fagyási probléma, hiszen éppen ennek a kivédésére lettek kikisérletezve.

Az első években érdemes odafigyelni a csemetékre, mert a későbbiekben nagy lomb- és famennyiségével meghálálja a gondoskodást. Használjuk akár parkban szoliter faként dísznek vagy árnyéknak, vagy
az energia gazdálkodás és erdőgazdálkodás területén ipari faként tüzelőnek, bútorfának vagy épületfának vagy a klímaszabályozás területén, a Császárfa, különösen annak nemesített változata a Shan Tong Császárfa nem fog semmilyen téren csalódást okozni.
Bővebb információ kérés