Szolgáltatásainkat segítik a cookie fájlok. Szolgáltatásaink igénybevételével egyetért használatukkal. Több információ

Kérdése van? Hívjon minket: +36 70 391 6768
u
 
A császárfa történeti áttekintése

Hogyan lehetséges, hogy éveken keresztül csak rácsodálkoztunk a Budai Arborétumban, vagy gyönyörködve álltunk meg valamelyik magán kertben egy-egy óriási, virágokkal pompázó császárfa előtt, hallani viszont alig hallottunk róla?

Mitől került ez a pompás fa éppen most a világ különböző országainak, köztük Magyarország érdeklődésének a középpontjába? A válasz egyszerű, szinte kézenfekvő. Most döbbent rá az emberiség, hogy a tönkretett erdők, a rendkívül magas széndioxid kibocsájtás a Föld fokozatos és felgyorsított pusztulásához vezet. Az iparilag szennyezett területek újrahasznosítása iránti igény, a nagy mennyiségű levegőbe került széndioxid megkötése és az energianövényekre való egyre magasabb kereslet tette szükségessé az újabb alternatívák felkutatását.

Egy ilyen ígéretes alternatíva a császárfa is. Ez a gyorsan növő, terebélyes lombkoronával ellátott fa Kínából indult világhódító útjára. Ahogy rohamos ütemben csökkent az erdők mennyisége és nőtt a lakosság száma, úgy nőtt fokozatosan a kereslet a tüzelésre és építésre alkalmas faanyag iránt is. Szükségessé vált az erdőművelés ösztönzése és támogatása. Kínában felismerték a császárfában, vagy tudományos nevén a Paulownia tomentosában rejlő lehetőségeket, és több millió hektárt telepítettek belőle.

Európába Franciaországon keresztül terjedt el, és érdekessége, hogy ide nem az őshonos Kínából, hanem Japánból érkezett. Néhány évtizede könnyű magvait porcelán-csomagolásra használták, így jutott el többek között az Amerikai Egyesült Államokba is, ahol aztán agresszív terjeszkedésbe kezdett. Itt számos kutatás alapját képezte, és az évek hosszú során át tartó vizsgálatok rávilágítottak a császárfában rejlő óriási lehetőségekre.

Magyarországon egészen 2011-ig csak mutatóban volt néhány példánya, főként érdekes termése és gyönyörű, méretes lombozata miatt parkok vagy arborétumok díszei voltak. Az elmúlt években indultak el különböző kutatások, amelyek a császárfa egy nemesített változatát, a smaragdfát célozzák meg. A kutatás célja annak megállapítása, hogy hogyan viselkedik az adott növény itt Magyarországon, hozza vagy sem a hazai körülmények között is az elvárt mennyiséget.

A kínai császárfának közel 11 fajváltozata terjedt el a nagyvilágban. Előnyös tulajdonságai közé tartozik a gyors növekedés, kiváló fűtőérték, jó bútoripari felhasználhatóság és nem utolsó sorban a rossz talajokon való termeszthetőség, a nagy széndioxid-elnyelő képesség, és ezáltal a klímaszabályozó szerep is.
Bővebb információ kérés