Szolgáltatásainkat segítik a cookie fájlok. Szolgáltatásaink igénybevételével egyetért használatukkal. Több információ

Kérdése van? Hívjon minket: +36 70 391 6768
u
 

A császárfa történeti áttekintése

Hogyan lehetséges, hogy éveken keresztül csak rácsodálkoztunk a Budai Arborétumban, vagy gyönyörködve álltunk meg valamelyik magán kertben egy-egy óriási, virágokkal pompázó császárfa előtt, hallani viszont alig hallottunk róla?

Mitől került ez a pompás fa éppen most a világ különböző országainak, köztük Európa és Magyarország érdeklődésének a középpontjába? A válasz egyszerű, szinte kézenfekvő. Most döbbent rá az emberiség, hogy a tönkretett erdők, a rendkívül magas széndioxid kibocsájtás a Föld fokozatos és felgyorsított pusztulásához vezet. Az iparilag szennyezett területek újrahasznosítása iránti igény, a nagy mennyiségű levegőbe került széndioxid megkötése és az energianövények és ipari fa iránti egyre magasabb kereslet tette szükségessé az újabb alternatívák felkutatását.

Egy ilyen alternatíva a császárfa is. Ez a gyorsan növő, terebélyes lombkoronával ellátott fa Kínából indult világhódító útjára. Ahogy rohamos ütemben csökkent az erdők mennyisége és nőtt a lakosság száma, úgy nőtt fokozatosan a kereslet a tüzelésre és építésre alkalmas faanyag iránt is. Szükségessé vált az erdőművelés ösztönzése és támogatása. Kínában felismerték a császárfában, vagy tudományos nevén a Paulownia tomentosában rejlő lehetőségeket, majd a 80-as évek közepén nagy erővel megkezdődött a nemesített változatok kutatása és telepítése is, és mára már több millió hektárt telepítettek belőle. A nemesítés fő nyertese az azóta Európában is kedvenccé vált Shan Tong Császárfa lett. 

Európába Franciaországon keresztül terjedt el, és érdekessége, hogy ide nem az őshonos Kínából, hanem Japánból érkezett. Néhány évtizede könnyű magvait porcelán-csomagolásra használták, így jutott el többek között az Amerikai Egyesült Államokba is. Itt számos kutatás alapját képezte, és az évek hosszú során át tartó vizsgálatok rávilágítottak a Császárfában rejlő óriási lehetőségekre.

Magyarországon egészen 2011-ig csak mutatóban volt néhány példánya, főként  gyönyörű, méretes lombozata és díszes virágzata miatt parkok vagy arborétumok díszei voltak. Az azóta eltel néhány évben azonban nagyon sokan ismerték fel a CSÁSZÁRFA ültetésének széles körű előnyeit. Szépsége és gyors növekedése miatt árnyéknak vagy díszfának ültetik. De gyors növekedése és különleges anyagszerkezete miatt sokan haszonfának ültetik, mivel újraültetés nélkül néhány évente kitermelhető tüzifának, és ipari fának is.

A kínai császárfának több fajváltozata is elterjedt a nagyvilágban. Ezek közül kiemelkedik a Shan Tong Császárfa, amely nemzetközileg és hazánkban is bizonyított. Előnyös tulajdonságai közé tartozik a gyors növekedés, kiváló fűtőérték, jó bútoripari felhasználhatóság és nem utolsó sorban a gyengébb talajokon való termeszthetőség, a nagy széndioxid-elnyelő képesség, és ezáltal a klímaszabályozó szerep is.
Bővebb információ kérés