Szolgáltatásainkat segítik a cookie fájlok. Szolgáltatásaink igénybevételével egyetért használatukkal. Több információ
u

Császárfa

Az elmúlt néhány évben egyre többet lehet hallani erről a Kínából származó, csodafának is elkeresztelt császárfáról. Lássuk csak mi az, ami kiváltotta ezt a nagyfokú érdeklődést.

A császárfának, latin nevén Paulownia tomentosának Magyarországon jónéhány idős példánya található. Láthatjuk Budapesten, a villányi úti Budai Arborétumban, de számos más parkban és arborétumban is felfedezhetünk egy-egy óriásira nőtt, terebélyes példányt belőle. Évtizedekkel ezelőtt ezeknek a példányoknak a telepítésénél pusztán a kuriózum játszott szerepet, mert a császárfa termetével és április-május környékén nyíló, illatos liláskék bugavirágzatával vitathatatlanul egyedi jelenség. Termése is érdekes, aranybarna színű, hosszúkás alakú, felnyíló toktermés, ami szintén érdekességnek számít felénk.
 
Valószínűleg vonzónak tűnhetett az Arborétumban vagy parkban sétálók számára is ez a dekoratív fa, mert az innen gyűjtött termések magvaiból újabb csemeték kerültek a házi kertekbe is.
 
Kínában termesztésének ősi hagyománya van, minden lánygyerek születésekor a szülők egy császárfát ültettek, majd mikor a lány felcseperedett, és eljött a menyegző ideje, a kivágott fából készítették el a hozománynak szánt bútorokat és háztartási kellékeket. Ebből a kínai példából is kitűnhet a császárfa egyik legjelentősebb tulajdonsága, a rendkívül gyors növekedés.
 
A gyors növekedés az egyik alaptulajdonság, ami miatt a császárfa mára olyan fontossá vált a köztudatban, illetve ami miatt ilyen nagyfokú érdeklődés kezdte övezni.
 
A mezőgazdasági szaksajtó egyre nagyobb hangsúlyt fektet az energianövények felkutatására, az alternatív energia utáni kutatások pedig mindenre kiterjednek, amivel Földünk fogytán lévő energiakészlete pótolhatóvá válna. Egy ilyen potenciális lehetőséget ismertek fel a császárfában, mert gyors növekedéséből adódóan a nagy mennyiségű faanyag felhasználhatóvá válna úgy tüzelésre, mint bútorgyártásra és építőipari feldolgozásra is. Ezen felül a lombozatot is hasznosítani lehetne akár zöldtrágyaként, de állatok takarmányozására is.
 
A kutatások már több mint fél évszázada folynak úgy Kínában, mint az Amerikai Egyesült Államokban, és mindkét ország határozottan jó eredményekről számol be. Kínában több millió hektáros császárfa ültetvényekkel próbálják orvosolni a csökkenő erdők miatt felmerülő környezeti és gazdasági problémákat.
 
Magyarországon is már jó pár éve elkezdődtek a telepítések, és a tapasztalatok azt mutatják, hogy a császárfa nemesített változatai még gyorsabb növekedésűek, és sokkal toleránsabbak a különböző környezeti behatásokra.

A
z alapfaj nemesített változata a fagyálló, forróság tűrő SHAN TONG CSÁSZÁRFA a nemzetközi tapasztalatokhoz hasonlóan már jó néhány éve hazánkban is bebizonyítja, hogy alkalmas a jelen időjárási kihívásainak megfelelni és a jövő növényévé válni. Ehhez csak alkalmas talaj és egy kis odafigyelés szükséges, és a Császárfa valóban csoda fává válik.
 
HA SZERETNE TOVÁBBI INFORMÁCIÓKAT KAPNI A CSÁSZÁRFÁVAL, ILLETVE ANNAK FAGYÁLLÓ HIBRIDJÉVEL KAPCSOLATBAN, KÉREM KLIKKELJEN  AZ INFORMÁCIÓKÉRÉS A CSÁSZÁRFA  PROJEKTEKRŐL GOMBRA.