Szolgáltatásainkat segítik a cookie fájlok. Szolgáltatásaink igénybevételével egyetért használatukkal. Több információ

Kérdése van? Hívjon minket: +36 70 391 6768
u
 

GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK A CSÁSZÁRFÁVAL KAPCSOLATBAN
Mikor lehet Császárfát telepíteni?

A fagyos téli hónapok kivételével bármikor!
Júniustól október végéig konténerezett formában tudjuk a töveket biztosítani, novembertől májusig pedig szabadgyökérrel.


Invazív-e a SHAN TONG Császárfa?
Határozottan NEM! Ez tény. Aki ilyet állít, az vagy tudatlan, vagy szándékosan szeretné megtéveszteni a fa iránt érdeklődőket.
Magyarországon a fás szárú invazív fajok listáját a (346/2008. (XII. 30.) Korm. rendelet 1. sz. melléklete rögzíti. Ebben a Császárfa természetesen nem szerepel

Milyen talajba javasolt Császárfát ültetni?

A Császárfa nem szereti a savas talajokat a talaj Ph értékének javasolt értéke 5.0 és 8.5 közötti. A talaj agyagtartalma lehetőleg ne legyen több 30-35%-nál a fák optimális növekedéséhez, viszont egy kb 15%-os agyagtartalom kedvező.

Milyen talajvízszint adottságoknál lehet még Császárfát nevelni?
A talajvízszint lehetőleg ne legyen 1,5 méternél magasabb tartósan, a Császárfa nem szeret vízben állni huzamos ideig.

Mekkora ültető gödör szükséges az ültetéshez?
Igen fontos, hogy az elültetett csemeténknek megfelelően nagy ületőgödröt biztosítsunk és így megalapozzuk kezdeti növekedését. Az optimális gödör mérete 60x60 cm 80 cm-es mélységgel vagy lyukfúró esetén 60cm átrmérőjű és 80-100 cm mély lyuk. Ha a telepítés előtt a területet mélyszántották a gödörméret ettől lehet kisebb is.

Milyen tő távolságra ültessük a fáinkat?
Ültetvénynek telepített fáknál a szokásos kiosztás 4х4 m-es vagy legsűrűbb 4х3 m-es 8 éves kitermelési ciklusnál és 5x5 m-es 10-12 éves kitermelésnél. Energia ültetvénynek ültetett fáknál a raszter jellemzően 2x2 m-es vagy ettől sűrűbb pl 2x1-es 2-3 éves kitermelési cilussal.

Mekkora a Császárfa vízigénye?
Bár a Shan Tong egyik erénye a szárazság tűrése, de ez nem jelenti azt, hogy nem kellene a megfelelően gyors növekedés eléréséhez öntözni, természetesen az időjárástól függően. Ez az első két évben lényeges, mivel ekkorra a gyökerei elérnek a talaj mélyebben fekvő rétegeibe ahol már el tudja látni vízzel önmagát. Megfelelő teszt a fák szomjúságának meghatározására, ha egyszerüen csak megnézzük lefelé konyulnak e a levelei és ennek megfelően kezeljük.

Mikor kell visszavágni az elültett fákat?
A Császárfa visszavágásával kapcsolatos fő szabály az, hogy a fákat egy éves növekedés után a következő évben tavasszal, a fagyok elmúltával vissza kell vágni tőből a föld fölött 3-5 cm-el. Ugyanígy járunk el a palántaként vásárolt Császárfákkal is, amelyeket év közben ültettünk el, következő év tavaszán visszavágjuk őket tőben.
A Császárfa.hu Kft fő terméke az 1 éves előnevelt és visszavágott Shan Tong tövek, ezeket a fákat már nem szükséges a következő évben visszavágni. Azonban, ha a fa növekedése nem érné el őszre a 2 méteres magasságot, és a fákat nem díszfaként ültették, akkor javasolt a fa visszavágása tőből a föld fölött három-öt centiméterrel. Ekkor a jövő évben a már megerősödött gyökérzetnek köszönhetően növekedése jóval meghaladja majd a 2 métert. Tapasztalat szerint az ilyen visszavágott fák növekedésben utolérték a vissza nem vágott társaikat. Ha egy ültetvényben a fák nem nőttek elég egyenletes magasságban, akkor is vissza szokták vágni az egész ültetvényen a fákat, hogy a következő évben egy szép egyenletes magasságú erdőt kapjanak.

Kell-e karózni a császárfákat?
Nem kell karózni a császárfákat. Az a tapasztalat, hogy ha kikarózzák a császárfát, bizonyos mértékben el fog görbülni, és ha elveszik mellőle a karós rögzítést kiegyenesedik vissza és függőlegesen nő felfele.

Kell télen különleges óvintézkedéseket tenni a Shan Tong Császárfa megfagyása ellen?

A Shan Tong fák nem igényelnek különösebb téliesítést, a tapasztalatok szerint – 27°C -ig fagytűrők. Azonban a fiatal fák öntözését be kell szüntetni szeptember vége felé, illetve néhány héttel az első fagyok beállta előtt, hogy fák nedvességtartalma le tudjon csökkenni és a túl nagy nedvtartalom miatti fagyveszélyt elkerülhessük.

Vannak kártevői a császárfának?
Bár a Shan Tong nemesítésénél egyik fontos szempont a növényi betegségekkel és rovarkártevőkkel szembeni ellenállóság volt, az elültetett fák méretes levelei céltáblái lehetnek hernyóknak és más rovarkártevőknek és védekeznünk is kell ellenük szükség esetén. Erre és a ritkán előfordulható betegségekre a gazdaboltokban kapható már bevált szereket használjuk. A gyorsan növekvő Császárfákban általában ezek nem tudnak igazán kárt tenni, de résen kell lenni és azonnal kezelni ha fertőzött területet észlelnénk.

Mikor virágzik a Császárfa?
A Császárfa a harmadik - negyedik évében kezd el virágozni áprilistól kb. egy hónap hosszan.

Mérgező a Császárfa az állatoknak?
A Császárfa levelének magas fehérje tartalma van és nem mérgező egyáltalán. Azonban kerítéssel védeni kell a lovaktól vagy szarvasmarháktól, amíg a fák megfelelő magasságot el nem érnek és a négylábúak már nem tudják lelegelni őket illetve kienni a vezérrügyet megakadályozván a fa felfelé növekedését. A császárfa levelét takarmányozásra is lehet használni.

Mire használható a Császárfa fája?
A Császárfa fája kíváló minőségű fél-kemény szívós könnyűfa, felhasználják bútorgyártásra, hajóépítésre, építőiparban, hajógyártásban, hangszer építésben és még sorolhatnánk. A legnagyobb Császárfa importőr a világon Japán lefedve a világkereskedelem 40%-át.

Értékes a Császárfa fája?
A Császárfa fája több előnyös tulajdonsággal rendelkezik, amely miatt nagy kereslet van rá: görcsmentes, könnyű (260-290 kg/m3), azonban erős nem vetemedik és nem hasad, vízálló, ellenáll a rothadásnak és a termeszeknek valamint jól festhető. Jelenleg a Császárfa köbméterének piaci ára 200-1000 $ feldolgozottságtól függően.

Jó méhlegelőt biztosít a Császárfa? Hány kilogram mézet biztosít egy fa?
A Császárfát jó nektár adó fának tartják. A Császárfa virágzási időszakában, ami áprilistól májusig tart hektáronként kb. 700 kg méz nyerhető ki.

Mely Császárfa fajok keresztezésével nemesítették ki a Shan Tong hibrid-et?

A Shan Tong a Paulownia fortunei és a Paulownia tomentosa keresztezésével létrehozott és ezek legjobb tulajdonságait hordozó hibrid.

Milyen magasra fog a Shan Tong Császárfa nőni?

A talaj adottságoktól függően a kifejlett fa magassága eléri a 15-20 métert.

Vannak más fajta Császárfa hibridek is?
Igen, számtalan más hibrid is van forgalomban, amelyek különféle márkanevek alatt futnak, de ha valaki ismeri a Császárfát rögtön felismeri, hogy egy Császárfáról van szó, hatalmas leveleiről és növekedésének üteméről. Ezek közül jónéhány még kísérleti stádiumban van, viszont a Császárfa.hu Kft által árusított Shan Tong 1984 óta létezik és bizonyítja a hozzá fűzött reményeket.

Ha esetleg további kérdése van kérjük tegye fel lentebb, vagy hívja a 70/391-6768 telefonszámot.


Név:
E-mail:
Telefon: 
 
Kérdés: