Szolgáltatásainkat segítik a cookie fájlok. Szolgáltatásaink igénybevételével egyetért használatukkal. Több információ

Kérdése van? Hívjon minket: +36 70 391 6768
u
 

A Császárfa klímaszabályozó szerepe

A klímaváltozás és az üvegházhatásért felelős gázok kibocsájtásának problémája egyre nagyobb méreteket ölt világszerte. Ez a nagyszabású probléma a világ minden országát érinti, és az óriási mértékű társadalmi és gazdasági fejlődés következménye. Ebben a harcban is hatékony segítségünkre lehet a Császárfa.

Az ipari fejlődés, a rendkívül magasra növekedett autósforgalom, az erőművekből származó széndioxid mennyiségét az egyre fogyó erdők nem képesek elnyelni. A rohamosan csökkenő erdőmennyiség miatt a fák fotoszintézise révén megkötött széndioxid mennyisége is csökken, míg a kibocsájtása egyre nő.

A császárfa rendkívül gyors növekedésének és óriási leveleinek köszönhetően, pár év alatt képes nagy mennyiségű széndioxid elnyelésére. A fotoszintetizáláshoz nincs szüksége másra, mint napfényre és vízre. Azt mondhatjuk, hogy elnyeli a káros gázokat, megköti a port, miközben oxigént termel, és párologtat. Magas széndioxid-elnyelő képességét a hazai kutatásba bevont egyetemek is kiemelten vizsgálják.


A császárfa többféle lehetőséget kínál fel: lehet termelni épületfának, de akár biomasszaként is hasznosítható. Emellett kiemelkedő a széndioxid megkötő képessége. Magyarországon alkalmazásával megoldható lenne a leromlott területek újrahasznosítása.

A császárfa több mint 11 változata vált ismerté, de közülük az 1984-re nemesítéssel létrehozott hibrid, a Shan Tong bizonyult a legjobbnak. Ez a hibrid több más előnyös tulajdonsága mellett rendkívül magas széndioxid elnyelő képességével, fájának magas energiatartalmával és leveleinek jó tápértékével vívta ki az elismerést. Emellett igen gyorsan nő, szárazság és fagytűrő, valamint fája rendkívül értékes.

A jövő tehát a Shan tong előtt áll, bizonyítania kell hazai viszonyok között is, hogy úttörő lehessen, a klímaváltozás égető problémájának élharcosa.