Szolgáltatásainkat segítik a cookie fájlok. Szolgáltatásaink igénybevételével egyetért használatukkal. Több információ

Kérdése van? Hívjon minket: +36 70 391 6768
u
 

Ezen az oldalon szeretnénk bemutatni egy csepegtetős öntözőrendszer vázlatos tervét.

A terv egy 1 hektáros császárfa ültetvény öntözőrendszerére ad példát. Az ültetvény tervezett kitermelési ideje 8 évenkénti kitermelés, ezért 4x4 m-es raszterben vannak ültetve a fák. Az ültetvény hosszanti oldalán egy 40-es gerincvezeték fut végig az alső oldalon, amelyből 20-as KPE (Kemény PoliEtilén) vagy PE (PoliEtilén) csövek ágaznak le kereszt irányban. A gerincvezeték a főld alatt fut, hogy munkagéppel az ültetvény kereszt irányban művelhető legyen.620 fa kerül elültetésre az ültetvényen és minden egyes fát egy 4 liter/óra teljesítményű öntöző gomba öntöz. A szivattyú teljesítménye 60 liter/perc, amely el tudja látni a császárfa ültetvényt megfelelő mennyiségű vízzel. A 40-es gerincvezetékhez a 20-as ágvezetékek csapos csatlakozással kapcsolódnak, hogy lehetőség nyíljék az ágvezetékben lévő víznyomás szabályozására, vagy szükség esetén az ágvezetékben folyó víz elzárására. Az öntöző gombák szintén nyomásszabályozósak. A rendszer beindításakor be kell állítanunk, hogy minden császárfafa körülbelül ugyanannyi vizet kapjon az öntözési periódusokban, amelyre a csapok és az öntözőgombák lesznek segítségünkre.

A teljes egy hektáros terület öntözőrendszer anyagköltsége mai árakon körülbelül 350.000.-Ft, nem beleszámítva az elektromosság elvitelét a szivattyúig. Plusz költség még a kút fúrása, ami függ a terület adottságaitól.

A császárfa ültetvények hozamainak kiszámításakor a legrosszabb eset elve alapján a fenyőfa m3 árát szokták figyelembe venni, ami jelenleg kezeletlen fűrészelt állapotban 70.000.-Ft körüli. Ha belegondolunk, hogy 8 év múlva ültetvényünk (ha csak a minimális 0,6 m3 / fa hozammal számolunk) értéke meghaladja a 20 millió Forintot, ez a befektetés megéri, mert szavatolja fáink erőteljes elindulását. Gazdaságos döntés, ha az öntözőrendszert 2-3 év múlva áttelepítve egy következő császárfa ültetvény elindításához használjuk fel.

Linkek:
A császárfa öntözése
Gyakran ismételt kérdések
A császárfa ára
Referencia helyek