Szolgáltatásainkat segítik a cookie fájlok. Szolgáltatásaink igénybevételével egyetért használatukkal. Több információ

Kérdése van? Hívjon minket: +36 70 391 6768
u
 

Shan tong

A Shan tong a császárfa nemesített változata, mely fagytűrésben, szárazság tűrésben és növekedési gyorsaságban is jóval túlszárnyalja az alapfajt.


Az kínaii kutatások nyomán, szelekcióval nemesített fajhibrid akár -27 C°-os hőmérsékletet is képes maradandó károsodás nélkül elviselni. Ez az ígéretes növény, a zöld jövő lehetőségét rejti magában, melynek többek között klímaszabályozó és energiahordozó szerepet is tulajdonítanak.

A Shan tong császárfa hibrid fája megfeleő kezelés mellett  könnyű és csomómentes, állaga puha, és könnyen szárad. Ezekből a tulajdonságaiból adódóan a bútor- és hajóipar előszeretettel használja. De rugalmas szerkezete és jó festhetősége sokoldalú felhasználását teszi lehetővé. A hibrid faanyaga nem csak az ipar számára kiváló, de magas cellulóz- és lignin tartalma miatt fűtőértéke is kíváló. Ágaiból és törzséből magas fűtőértékű brikett vagy pellet készíthető.


Nagy, szív alakú levelei nagyjából 30 cm átmérőjűek és nagy mennyiségű ásványi anyagot, fehérjét és nitrogént tartalmaznak, ezért sikerrel alkalmazhatóak úgy takarmányként, mint zöldtrágyaként. Gyönyörű, illatos virágai pedig a méhészek számára bírnak jelentőséggel, hiszen a tölcséres virágok jó nektártermelők, amely tulajdonságnak köszönhetően előszeretettel keresik fel a méhek és gyűjtögetik róla virágport, hogy aztán finom méz készülhessen belőle.

Magyarországon is elindult a kutatás, aminek célja azt vizsgálni, hogy hazai körülmények között is ugyanolyan jól teljesít e a császárfa hibrid. A nemesített változat kiváló fagytűrő képessége mellett egy másik nagy előnye, hogy jól alkalmazkodik a szélsőséges csapadékviszonyokhoz. Megfelelő számára az 500-3.000 mm közötti évi csapadékmennyiség. Gyorsabban nő mint az alapfaj, évente 2-3 méteres magasságot és akár 5 centiméteres törzsátmérő vastagodást is elkönyvelhetünk.

Gyökerei mélyen a talajba hatolnak, így köztes termesztésre is alkalmas, javítja a mellette termelt gabonafélék terméshozamát. Hatalmas tömegű lombkoronájának mikroklíma-szabályozó funkciója van, nagy mennyiségű széndioxidot képes elnyelni, emellett emeli a levegő páratartalmát. Véd a talaj és szélerózió ellen, sőt a szél talajszárító hatását is mérsékeli.

Egy hektár 4 éves császárfa ültetvény évente közel 800 tonna széndioxidot képes megkötni. Ez jelentős előrelépés lenne klímaszabályozásban. A császárfa lehet a Carbon-Credit kereskedelem jövőbeli perspektívája is.