Szolgáltatásainkat segítik a cookie fájlok. Szolgáltatásaink igénybevételével egyetért használatukkal. Több információ

Kérdése van? Hívjon minket: +36 70 391 6768
u
 

Paulownia Shan Tong a jövő fája

A Shan tong, a Paulownia tomentosa, vagy magyar nevén kínai császárfa egyik nemesített változata, fagyálló hibridje. Egy kínai fajtaszelekció eredménye, melynek következtében egy rezisztens, alacsony hőmérséklettel szemben is toleráns változatot sikerült létrehozni.

A világon az alapfaj 11 változata terjedt el, és bárhová sodorta is a szél, mindenhol nagy siker övezte felbukkanását. A Budapesti Corvinus Egyetem villányi úti arborétumában egy 80 éves császárfa terebélyes példánya vált ki csodálatot a látogatókból, virágzik és terem évről évre. Azonban a kutatók a Paulownia Shan Tongtól az egyszerű rácsodálkozásnál jócskán többet várnak.

A jövő lehetőségét látják benne. Hogy miért lehetséges egy közönséges fát csodaszámba emelni? Számos előnyös tulajdonsága van, aminek köszönhetően felhasználási lehetőségei szerteágazóak.

A Shan tong túlszárnyalja az alapfajt fagytűrésben, de növekedésben és terméshozamban is. Széndioxid-elnyelő képességes is kétszerese a hagyományos fák hasonló teljesítményének gyors növekedése által.

Az első három évben, amíg a facsemeték megerősödnek, nagy mennyiségű vízre van szükségük. Ezért egy Paulownia Shan Tong ültetvény első három évében biztosítani kell csepegtető öntözést és fekete fóliás talajtakarást a jobb vízháztartás kialakítása érdekében. A fa növekedésével gyökérzete mélyen a talajba hatol, így kevésbé igényes a vízre, és nem zavarja a környezetében termesztett többi növényt.

Beszerzési ára többszöröse az alapfaj árának, és ha más különleges facsemeték árához viszonyítjuk, akkor is elmondható, hogy jóval többet kell fizetnünk érte. Azonban, ha figyelembe vesszük rendkívül gyors növekedését és a belőle kinyert nyersanyagok értékét, elmondható, hogy a beruházás sokszorosan is megtérül.

Az egyetlen hátrány, amit megemlíthetünk a Paulowniával kapcsolatosan, hogy nincsenek bizonyítható eredmények arra vonatkozóan, hogy képes erre a nagy produktivitásra nálunk, hazai viszonyok között is. Viszont a jelenleg folyamatban levő felmérések várhatóan néhány éven belül használható adatokat szolgáltatnak majd, és a beruházás Magyarországon is nagyobb méreteket ölthet.

A teljesség igénye nélkül csak néhányat soroljunk fel azok közül a tulajdonságai közül, amelyek miatt ilyen felkapottá vált az utóbbi időben. Ha két szóban kellene jellemezni a Paulownia Shan Tongot, akkor így határozhatnánk meg: GYORSAN NŐ. Ha alaposan körülnézünk az őshonos fáink között, melyikről mondhatjuk el, hogy egy év alatt akár 3 méteres növekedést is képes produkálni? Maga a fa is nagyon értékes energetikailag is, de széleskörű ipari felhasználhatósága miatt is. És nem csak fűrészáruként, de a vékonyabb ágak magas fűtőértéke miatt értékes pellet és brikett készíthető belőle. Nagy mennyiségű zöld tömege a mezőgazdaság számára is jelentős, hiszem magas nitrogéntartalma miatt kiváló zöldtrágya. De levelét az állattenyésztők is szívesen felhasználják magas protein és ásványi anyag tartalma, no meg kiváló íze miatt takarmányozásra. Ezenfelül élete és növekedése során hozzájárul a mikro- és makroklíma szabályozáshoz, nagy mennyiségű port köt meg, és csökkenti a szél- és talajerózió veszélyét, enyhíti a szél talajszárító erejét.

A Paulownia Shan Tong tehát egy óriási lehetőség, mely csak bizonyításra vár. Egy elit harcos, mely képes szembeszállni az Föld sokrétű problémájával. Tegyünk meg minden tőlünk telhetőt, hogy ezen Császárfa hibrid nálunk is bebizonyíthassa a csodát.
 
HA SZERETNE TOVÁBBI INFORMÁCIÓKAT KAPNI A CSÁSZÁRFÁVAL KAPCSOLATBAN (ÉS ITT MOST A SHAN TONG  FAGYÁLLÓ HIBRIDRE GONDOLUNK) KÉREM KLIKKELJEN  IDE!