Szolgáltatásainkat segítik a cookie fájlok. Szolgáltatásaink igénybevételével egyetért használatukkal. Több információ
u

A Császárfa (Paulownia) története

A Császárfa Kínából származik. A legkorábbi dokumentumok és krónikák, amelyek ennek a csodálatos fának a használatát bizonyítják több mint 2500 évre nyúlnak vissza.
Japánban időszámításunk szerint 200-tól használják és nemzeti fontosságát az is mutatja, hogy a Japán Miniszterelnöki Hivatal címerének szimbóluma a Császárfa virág.
Kínában több mint 2.5 milló hektáron telepítettek Császárfát, és ebből 1.3 millió hektáron köztestermesztés holyik. A fák között gyapotot, kukoricát, teát stb. termesztenek.

A Császárfa jellemzői

A Császárfa nem csak egyszerűen egy másik egzotikus fa fajta. Nehéz lenne leírni az összes felhasználási területét. Fája, levelei, virágzata – mindegyik széles felhasználási lehetőséggel rendelkezik.
1. Növekedésének mértéke – nem összehasonlítható más fajokéval – 1 m3 7-8 év alatt. Gyors növekedése felbecsülhetetlen a környezetvédők számára, mivel gyökérzetének gyors fejlődése alkalmassá teszi errózió veszélyes területek fásítására. A fa ezen jellemzője széles körben használt néhány országban – például az USA-ban, ahol az errózió tipikus probléma. A Császárfa igen alkalmas erdők újratelepítésére például kitermelt vagy leégett erdőségek gyors helyreállítására, a nyilvánvaló számos előnyén felül.
2. Fa erezetének szépsége, amely hasonló a legdrágább egzotikus fafajtákéhoz új dimenziókat nyit a bútorok és más fatárgyak készítésében. A fa szinte teljesen csomómentes.
3. Fája szilárd – rendkívül rugalmas és ellenáll a csavaró és hajlító erőknek.
4. Súly – a paulownia fa könnyebb, mint a balsa fa. Ez a könnyű, de szilárd kombináció tökéletes bizonyos célokra. Átlagos súlya a 208-300 kg/m3. A magas szilárdság / súly aránya miatt ez a fa tökéletes hajóépítésre, repülőgép építésére, szörf készítésre stb.
A fa könnyen feldolgozható. A szilárdsága, a sima és hibák nélküli felülete, ideálissá teszi az építőipari alap anyagnak, bútoripari felhasználásra, játékok és csomagoló anyagok gyártására stb. Az akusztikai tulajdonságai révén tökéletes hangszerek, koncert termek és felvételi stúdiók berendezéseinek készítésére.
5.A Császárfa a szegeket és a csavarokat szorosan hasítás nélkül tartja. Lapos fejű csavarokat közvetlenül a fába lehet csavarozni a fa felületi hasadása nélkül. Anyaga tökéletes fafaragásra.
6. Tűzállóság: gyulladási hőmérséklete kétszer magasabb (420 Celsius fok), mint a fenyőfáé. A régi időkben Japánban az emberek kimonóikat Császárfa dobozokban tartották, hogy megvédjék őket az esetleges tűztől.
7.A Császárfa fája meglehetősen ellenálló a fa-szú és a termeszek inváziójának magas tannin tartalma miatt
8. A Császárfát rostos szerkezete légpórusainak millióival tökéletes hő és hangszigetelő anyaggá teszi, amely összehasonlíthatatlan más fákkal. Ezen jellemzője miatt nagyra értékelik, amikor szaunákhoz, előregyártott faházakhoz, padlónak vagy lambériának választanak anyagot.
9.Nedvességgel szembeni ellenállás: a fa nem szívja magába a vizet, így tökéletes kültéri faburkolatoknak, padlódeszkáknak. Mostoha időjárási körülményeknek kitéve sem változtatja a méreteit és nem vetemedik.
10. Levéleinek felhasználása: általánosan használt zöld vagy száraz takarmány (szarvasmarha, juh, kecske, stb.) A tápanyag jellemzői közeliek a lucernáéhoz. Fehérje tartalma 20% körüli zölden. A levelek mikroelemekben gazdagok és 60%-os az emészthetősége. A levelek elérhetik a 75 cm átmérőt és a legjobb oxigén "gyárak". Egy kifejlett Császárfa körülbelül 22 kg szén-dioxidot nyel el és 6 kg oxigént termel évente, így megtisztítva több százezer köbméter levegőt. Ezen tulajdonsága magas környezeti értékkel bír.
A Császárfa leveleiből kivont anyagokat Kínában hastifusz, májbetegségek hörghurut és más betegségek elleni gyógyszerek előállítására használják.
11. Virágzat: a Császárfa a szép formájú virágainak színét és aromáját nagyra értékelik a méhek. A Császárfa virágának méze könnyű, és minősége vetekedik az akác mézével, különösen hasznos légzőszervi betegségek kezelésére, tüdő problémákra és emésztőrendszeri panaszok enyhítésére. A Császárfa virágzatát újabban a kozmetikai iparban használják parfümök krémek gyártásánál.
12. A Császárfa mint energiaforrás: a Császárfát az energiaszektorban pellet előállításához illetve tüzifaként használják, illetve felhasználható bioetanol előállítására. A legújabb technológiák lehetővé teszik 250 liter fölötti bioetanol létrehozását 1 tonna száraz fából.
A Császárfa telepítése bioüzemanyag gyárásához számos:
• A Császárfa képes a nem jó minőségű, homokos talajokon is nőni, így nem veszélyezteti az élelmiszer termesztéshez használt temékeny talajú területeket.
• A Császárfa ültetvények nem igényelnek sok gondoskodást és költséget.
• A fa nem igényel újratelepítést. Minden egyes kivágás után a fa regenerálódik. A gyökerének élettartama körülbelül 70 év, így egy ültetvény 8-9 kitermelési cikluson tud keresztül menni 8 évenkénti kitermelést figyelembe véve.
• A fatörzset ki lehet vágni az év bármelyik szakában, nem befolyásolja az évszak vagy az hogy a kitermelési idő periódusa rövidebb vagy hosszabb.

A Császárfa technikai jellemzői


Súly:
Átlagos súlya 208 és 282 kg/m3 közötti. A Császárfa fája majdnem négyszer könnyebb mint a tölgyfa (850 kg/m3) és kétszer könnyebb mint a fenyőfa (480 kg/m3).

Szilárdság:
A fa fajták között a Császárfa rendelkezik az egyik legmagasabb szilárdság / súly aránnyal. A szakító modulus értéke 843 kg/cm2.

Stabilitás:
A száradási idő szabadban legalább 30 nap. A deszkák száríthatók magas hőmérsékletű szárítókban legalább 24 órán keresztül, amíg el nem éri a 10-12 %-os nedvesség szintet. Szárítás után elvárt a vetemedés mentesség. Zsugorodási mértéke nyers állapottól száraz állapotig 2.2 % keresztbe és 4% hosszirányban.

Érték:
A világpiacon egy köbméter császárfa ára 200 és 800 USD között van feldolgozási mértéktől függően. Arra számítunk, hogy a nyers fa ára nem lehet alacsonyabb, mint a fenyőfa ára.

A globális felmelegedés hatásait mivel továbbra sem sikerült megfékezni, a környezetvédelmi szakértők az erdőtelepítést tanácsolják, mint az egyetlen kiutat ebből a komor helyzetből, amellyel elkerülhetetlenül szembe kell néznünk.Ezen módszer alkalmazása és fenntartása nem igényel hatalmas erőforrásokat. Gyorsan növő fák ültetésével vissza fogjuk tudni állítani a világ erdőállományát nagy gyorsasággal, nincs vesztegetni való idő. Van jó néhány más fa is amelyeket tekintetbe lehet venni, de csak a Császárfa tud ilyen sok plusz előnyt nyújtani az emberiség és a Föld számára.


www//csaszarfa.hu
CSASZARFA.HU kft
email: info@csaszarfa.hu
1134 Hungary
Budapest Bártfai utca 49